De wedstrijd
Belangrijke wedstrijd data:
- Maandag 28 oktober 2024 Start inschrijving voor alle categorieën
( Bakkers, Slagers, Koks, leerlingen & Studenten, Thuisbakkers en consumentenjury ) - Zondag 24 november 2024 Sluiting Inschrijving voor Professionele bakkers, slager & Koks.
- Maandag 17 februari 2025 Sluiting inschrijving voor Thuisbakkers, leerlingen & Studenten.
- Maart 2025 Finale bakken
Wedstrijdreglement en richtlijnen
Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2025
Wedstrijdreglement en richtlijnen
1. Algemeen
De stichting “ Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje” organiseert in samenwerking met Scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Curio en NBOV (Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging) Omroep Brabant de wedstrijd “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje”.
De wedstrijd bestaat uit de navolgende categorieën:
A. “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje”
voor alle professionele bakkers en slagers in Nederland. (volgens traditioneel recept) Er is een nieuwe regel : Het is verplicht om het gehakt ter plekke te kruiden en te rollen (kant en klare en voorgekruide gehaktrollen zijn niet toegestaan)
B. “Het Lekkerste Brabantse Thuis worstenbroodje“
voor alle particuliere thuisbakkers in Nederland. (volgens traditioneel recept)
Er is een nieuwe regel : Het is verplicht om het gehakt ter plekke te kruiden en te rollen (kant en klare en voorgekruide gehaktrollen zijn niet toegestaan)
C. “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje VMBO leerlingen”
voor alle leerlingen van VMBO-vakscholen in Nederland. (volgens traditioneel recept) Er is een nieuwe regel : Het is verplicht om het gehakt ter plekke te kruiden en te rollen (kant en klare en voorgekruide gehaktrollen zijn niet toegestaan)
D. “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje MBO Studenten ”
voor alle studenten van MBO-vakscholen in Nederland. (volgens traditioneel recept)
Het is verplicht om het gehakt ter plekke te kruiden rollen (kant en klare gehaktrollen zijn niet toegestaan)
E. “Het Lekkerste Vegan Brabantse worstenbroodje”
voor IEDEREEN in NL (professionele bakkers, koks en slagers, thuisbakkers en leerlingen/studenten)
Dit is een nieuwe wedstrijd categorie, en heeft de volgende verplichtingen :
I. Het moet zoveel mogelijk lijken als het “klassieke” Brabantse worstenbroodje, zowel in smaak, textuur en uiterlijk doch wel Vegan zijn
II. Gebruik van het ingrediënt “Lupine” van Brabantse teelt is verplicht (LUPEEL)
De gebruikte hoeveelheid van Lupine in het eindproduct is vrij naar keuze van de deelnemer
(De deelnemers van deze Vegan categorie kunnen een email sturen naar de stichting om gratis 1 kg lupine meel aan te vragen)
III. Bij het inleveren van het Vegan eindproduct op de inleverdag moet tevens een ingrediëntenlijst worden afgegeven, waarop alle gebruikte ingrediënten staan vermeld.
F. “Het Meest Innovatieve Brabantse worstenbroodje”
voor IEDEREEN in NL (professionele bakkers, koks en slagers, thuisbakkers en leerlingen/studenten)
Dit is een nieuwe wedstrijd categorie, en heeft geen strakke richtlijnen:
I. Zowel de afmetingen, als smaak en textuur zijn vrij in te vullen door de deelnemer
II. Doch het moet visueel wel enigszins herkenbaar zijn als “ Brabants Worstenbroodje “
2. Aantal in te zenden producten
Tijdens de voorronde zal men voor de categorieën B, C, D, E & F, 10 worstenbroodjes per rubriek in moeten leveren. (zie onder voor datum & tijdstippen)
3. Inzending voorronde & finale
De inschrijving voor de categorie A is open m.i.v. 28 oktober 2024 tot 24 november 2024.
De inschrijving voor de categorie B, C, D, E en F is open m.i.v. 28 oktober 2024 tot 17 februari 2025.
Voorronde
A. De inschrijving voor de categorie A, de ambachtelijke bakkers en slagers, is open vanaf 28 oktober tot en met 24 november 2025. Na inschrijving en betaling van het inschrijfgeld wordt de winkel van de inschrijver in de periode van 24 november 2024 tot en met 27 februari 2025 bezocht door de Mystery Shopper. Na beoordeling door een professionele jury en consumentenjury blijven er tien finalisten over.
Deze finalisten worden in de periode van 27 februari tot en met 30 maart 2025 nogmaals bezocht door de Mystery Shopper. De door de Mystery Shopper opgehaalde worstenbroodjes tellen voor 50
% mee in de totaalscore van de finale. Deze 10 finalisten bakken op 31 maart in de bakkerij van De Rooi Pannen hun wedstrijd-worstenbroodje voor de andere 50 %.
Tijdens de voorronde leveren alle deelnemers (professionals, leerlingen, studenten & thuisbakkers) die deelnemen aan 1 of meerdere rubrieken B, C, D, E en F voor iedere rubriek 10 worstenbroodjes in.
Locatie: De Rooi Pannen
Kaakstraat 1
5623 AD Eindhoven
Datum: Maandag 10 maart 2025 (de specifieke tijdstippen wordt later via de website bekend gemaakt)
B. Het Lekkerste Brabantse Thuisbakkers worstenbroodje
Maandag 10 maart, de specifieke tijdstippen wordt later via de website gecommuniceerd
C. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje VMBO Leerlingen
Maandag 10 maart, de specifieke tijdstippen wordt later via de website gecommuniceerd
D. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje MBO Studenten
Maandag 10 maart, de specifieke tijdstippen wordt later via de website gecommuniceerd
E. “Het Lekkerste Vegan Brabantse Worstenbroodje”
Maandag 10 maart, de specifieke tijdstippen wordt later via de website gecommuniceerd
F. “Het Meest Innovatieve Worstenbroodje”
Maandag 10 maart, de specifieke tijdstippen wordt later via de website gecommuniceerd
Finale
Tijdens de finale, bakken de 10 finalisten van rubriek A en 5 finalisten van de rubrieken B, C, D, E en F zelf hun worstenbrood in het praktijklokaal van:
Locatie: De Rooi Pannen Kaakstraat 1
5623 AD Eindhoven
A. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje (bakkers & slagers) 10 finalisten.
31 maart 2025 van 13.00 uur – 17.00 uur
B. Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje (thuisbakkers) 5 finalisten
31 maart 2025 van 08.00 uur – 12.00 uur
C. Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO (leerlingen) 6 finalisten (max 3 finalisten per onderwijs instelling)
31 maart 2025van 08.00 uur – 12.00 uur
D. Het Lekkerste Brabantse Studenten Worstenbroodje MBO (studenten) 6 finalisten (max 3 finalisten per onderwijs instelling)
31 maart 2025 van 08.00 uur – 12.00 uur
E. “Het Lekkerste Vegan Brabantse Worstenbroodje” 5 finalisten
31 maart 2025 van 08.00 uur – 12.00 uur
F. “Het Meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje” 5 finalisten
31 maart 2025van 08.00 uur – 12.00 uur
4. Bekendmaking finalisten
Na afloop van het bezoek door de Mystery Shopper en de voorronde zullen de finalisten telefonisch geïnformeerd worden. Enkele finalisten kunnen bezocht worden door een TV-team van Omroep Brabant + stichting.
5. Kijkavond finalisten
Voor de finalisten in rubriek A, B, C, D, E en F zal er op Woensdag 20 maart 2025 van 18.30 uur tot 20.00 uur een kijkavond worden georganiseerd bij De Rooi Pannen, Kaakstraat 1 te Eindhoven.
Hier kunnen de finalisten alvast hun werkplek en de beschikbare apparatuur bekijken.
6. Finale-uitreiking
De finale-prijsuitreiking datum & locatie worden op een later tijdstip via de website bekend gemaakt.
7. De jurering
1. De jurering staat onder toeziend oog van ESSENSOR Sensory & Consumer Research,
de autoriteit en marktleider in het Nederlandse sensorische marktonderzoeksdomein.
De juryleden zijn getraind op basis van de smaak en test adviezen van Essensor Sensory Research en volgen strakke richtlijnen bij het beoordelen van de producten van de deelnemers.
2. De producten worden beoordeeld door een vakjury bestaande uit een slager, bakker en een kok, die zijn gekozen door de organisatie. Daarnaast zullen de producten zowel in de voorronde, het Mystery Shoppen als tijdens de finale ook beoordeeld worden door een consumentenjury. Bij de jurering mag geen publiek aanwezig zijn en zullen alle worstenbroodjes anoniem beoordeeld worden. De beslissing van de jury is bindend en daarom is geen beroep mogelijk.
3. Na inschrijving zal elke deelnemer uit de categorie A (bakkers en slagers) tussen 1 november 2024 tot en met 27 februari 2025 worden bezocht door de Mystery Shopper. De Mystery Shopper zal in de winkel van de deelnemer enkele worstenbroodjes kopen.
De door de Mystery Shopper opgehaalde worstenbroodjes zullen 100% uitmaken van de totale beoordeling van de voorronde. Nadat de 10 finaleplaatsen bekendgemaakt zijn, zal de finalist nogmaals door de Mystery Shopper bezocht worden. Deze door de Mystery Shopper opgehaalde worstenbroodjes tellen voor 50 % mee in de totaalscore van de finale.
In de categorie B (Thuisbakker) mag de deelnemer niet professioneel werkzaam zijn als bakker, slager of Kok
In de categorie C en D zullen de finaleplaatsen bezet worden door de deelnemende scholen.
8. Uitgesloten van deelname
Na driemaal achtereen de eerste prijs behaald te hebben, wordt men uitgesloten van deelname voor de eerstvolgende wedstrijd van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Van deze winnaar wordt verwacht dat hij of zij plaats zal nemen in de jury in het jaar van uitsluiting. Deze bepaling geldt voor alle categorieën.
9. Toekenning prijzen
Elke deelnemer ontvangt na deelname een certificaat van deelname en een juryrapport toegestuurd naar het e-mailadres welke men heeft gebruikt bij de aanmelding.
De volgende Bekers worden tijdens een feestelijke avond uitgereikt:
A. “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje”
Een wisselbeker voor de eerste prijs, drie plaquettes voor de nummer een, twee en drie.
B. “Het Lekkerste Brabantse Thuisbakker worstenbroodje” Bekers voor de nummers een, twee en drie.
C. “Het Lekkerste Brabantse Leerlingen worstenbroodje VMBO“ Bekers voor de nummers een, twee en drie.
D. “Het Lekkerste Brabantse Studenten worstenbroodje MBO“ Bekers voor de nummers een, twee en drie.
E. “Het Lekkerste Vegan Brabantse Worstenbroodje” Beker voor de winnaar
F. “Het meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje” Beker voor de winnaar
10. Inschrijfgeld
A. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje €95,-
B. Het Lekkerste Brabantse Thuisbakker worstenbroodje €15,-
C. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje VMBO Leerling €15,-
D. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje MBO Studenten €15,-
E. Het Lekkerste Vegan Brabantse Worstenbroodje €15,- (gratis als men al deelneemt aan A,B,C,D)
F. Het Meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje €15,- (gratis als men al deelneemt aan A,B,C,D)
De betaling van het inschrijfgeld dient tegelijk bij inschrijving op de website te worden voldaan. Na betaling is de inschrijving definitief en ontvangt u een bevestiging.
11. Inschrijving
Inschrijven kan door middel van het bezoeken van onze website www.hetlekkerstebrabantseworstenbroodje.nl Op de site kunt u bij de optie inschrijvingen aangeven aan welke categorie u wilt deelnemen.
U geeft uw gegevens in en klikt door om het inschrijfgeld over te maken.
Voor de professionals categorie A dient dit vóór 1 november 2024 te gebeuren Voor de overige categorieën B, C, D, E en F heeft u de tijd tot 17 februari 2025.
De finalisten zullen voor 1 maart 2025 bericht ontvangen van de organisatie.
12. Bepalingen
De bakker/slager/kok uit categorie A moet de winkel of het productiebedrijf in Nederland hebben, of werkzaam zijn in het productiebedrijf. Maximaal één afgevaardigde per bedrijf.
De thuisbakker uit de categorie B moet woonachtig zijn in Nederland en mag niet werkzaam zijn als een bakker, slager of kok.
De leerlingen en studenten uit de categorie C en D moeten woonachtig zijn in Nederland en op een Bakkers-, Slagers- of Horeca-vakschool in Nederland zijn ingeschreven. De leerlingen zullen vooraf een opgave ontvangen van de te gebruiken ingrediënten om hun worstenbroodjes te bereiden. Deze ingrediënten worden door de organisatie ter beschikking gesteld. Het meebrengen van eigen ingrediënten is dan ook niet toegestaan. De finaleplaatsen worden bezet door de deelnemende scholen.
Deelnemers in categorie E en F zullen hun Vegan of Innovatieve worstenbroodjes moeten inleveren voorzien van een ingredientenopgave. Deze wordt mede door de jury gebruikt bij de beoordeling van de broodjes.
De worstenbroodjes moeten in een blanco doos, zonder opschrift, ingeleverd worden.
De vak-kleding die men draagt mag niet voorzien zijn van een bedrijfslogo of dit moet zijn afgeplakt.
De finaleplaats is persoonsgebonden. Degene die zich heeft ingeschreven, zal bij een finaleplaats ook zelf zijn/haar worstenbroodjes moeten maken/bakken. Indien u niet deelneemt als finalist aan de wedstrijd bij De Rooi Pannen kan de organisatie besluiten om uw plaats naar de volgend hoogst scorende over te dragen.
Bij uitzonderlijke situaties beslist de organisatie.
De beoordelingscriteria (volgens traditioneel recept categorie A,B,C,D) zijn:
– Uiterlijke aanzien bovenzijde:
o.a. kleur, gelijkmatigheid, juiste grootte (10-15 cm) zijkanten niet te dun.
– Uiterlijk aanzien onderzijde:
o.a. kleur, uitgebakken vet, vuilresten, gesloten, juiste sluiting.
– De gehaktvulling:
o.a. kleur, grofheid, geen onregelmatigheden (zeentjes), kruidenopeenhoping
– Het brood:
o.a. te klef, te droog, niet mals, soort brooddeeg, de consistentie/beet.
– Algehele smaak:
o.a. vetsmaak, te zout, te sterk gekruid, onvoldoende vleesaroma, te vlakke smaak.
13. Quitclaim
Met je aanmelding voor de wedstrijd geef je automatisch toestemming voor uitzending of gebruik van beeldmateriaal door Omroep Brabant en de organisatie van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje opgenomen voor en tijdens de voorronde, de finale bakken en de prijsuitreiking van “Het Lekkerste (Thuis/Leerling/Studenten) Worstenbroodje van Brabant” Omroep Brabant behoudt het recht om de beelden in tijd en territorium onbeperkt, uit te zenden en/of op andere wijze te gebruiken. Met persoonsgegevens gaan wij zeer zorgvuldig om en stellen we niet beschikbaar aan derden.
14. Gebruik vormgeving/artwork/logo
Als deelnemer aan de wedstrijd is het toegestaan, mits goedgekeurd, eigen promotiemateriaal en of uitingen te verspreiden. Indien de vormgeving of het beeld en artwork van “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje” gebruikt worden, zal voorafgaand aan de publicatie de uiting ter goedkeuring voorgelegd moeten worden aan de Stichting via info@hetlekkerstebrabantseworstenbroodje.nl De stichting behoudt zich het recht om promotiemateriaal en of uitingen voorzien van de vormgeving/artwork/logo te verbieden.
15. Promotieactiviteiten finalisten
De finalisten zullen tot één week na de prijsuitreiking beschikbaar moeten zijn voor verslaggeving via Omroep Brabant Radio, TV, Social media en internet.
16. Uitzenddata
Van de finale en prijsuitreiking wordt door Omroep Brabant opnamen gemaakt. De exacte uitzenddagen en -tijden volgen later.
Aan dit wedstrijdreglement kunnen de deelnemers geen rechten ontlenen. Daarnaast behoudt de organisatie het recht, tussentijds het reglement aan te passen! Voor vragen en of opmerkingen kun je contact opnemen met de stichting via info@hetlekkerstebrabantseworstenbroodje.nl www.hetlekkerstebrabantseworstenbroodje.nl