Breda, 17 april 2024

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje komt dit jaar wederom uit Terheijden

Jürgen van Dongen uit Terheijden is de winnaar geworden van de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024. De winnaar kreeg de wisseltrofee woensdagavond bij Curio in Breda uitgereikt door de loco-burgemeester van Breda de heer Peter Bakker. We moeten alweer terug gaan tot 2016, het jaar waarin Jürgen voor de laatste keer de grote beker kreeg uitgereikt. Het is de zesde keer uit de geschiedenis van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje dat Jürgen van Dongen de wisselbeker mee naar huis mocht nemen.

Jürgen is de opvolger van Eline Nagelkerke uit Oudenbosch die in 2023 met de eerste prijs aan de haal ging. Tijdens het finale bakken was Jürgen niet helemaal tevreden over het resultaat, maar de jury dacht daar anders over.

De wedstrijd werd dit jaar voor de 27e keer gehouden voor professionals (bakkers & slagers), thuisbakkers, leerlingen VMBO en studenten MBO. In de categorie Lekkerste Brabantse Worstenbroodje voor leerlingen VMBO won Priscilla De Bakker uit Oud Gastel van het Markland College. In de categorie student MBO won Jordy Vermunt uit Oudenbosch van Curio.

Veel thuisbakkers

De categorie Thuisbakkers blijft groot. Het blijkt dat veel mensen het rustgevend en mooi vinden om in kleine en grote keukens, schuurtjes en opberghokjes te bakken. Sommige thuisbakkers hebben zelfs een semiprofessionele bakkerij waarin zij hun kunstwerkjes maken. De organisatie ziet veel oude en vertrouwde gezichten, maar er zijn ook nieuwe deelnemers, die hun worstenbroodjes graag door de jury laten keuren. Margo van Hoof uit Diessen ontving uit handen van Nens Kok, uitvoerend producent bij Omroep Brabant, de eerste prijs in deze categorie. Het was al een paar jaar geleden dat Margo voor de laatste keer mee deed, maar nu meteen op nummer één.

Honderden worstenbroodjes

De worstenbroodjes werden gekeurd door twaalf juryleden, bestaande uit zes vakjuryleden (bakkers, slagers en koks) en zes consumentenjuryleden. De worstenbroodjes die door de Mystery Shopper waren opgehaald en de worstenbroodjes gebakken bij het finale bakken werden door alle 12 juryleden gejureerd. Na afloop van het jureren bleek het aantal punten niet ver uit elkaar te liggen.

Mystery Shopper

Volgens juryvoorzitter Hans Elbers was het niveau van deze 27e editie weer hoog en ontliepen alle finalisten elkaar niet veel. Ook dit jaar werden in het voortraject bij de professionele deelnemers worstenbroodjes gekocht door de Mystery Shopper. Dit om ook naast de wedstrijd de kwaliteit te kunnen blijven controleren. Worstenbroodjes in de toonbank van de winkels moeten namelijk dezelfde kwaliteit hebben als de broodjes die zijn ingeleverd voor de wedstijd.

Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld:

 1. Uiterlijk aanzien bovenzijde
 2. Uiterlijk aanzien onderzijde
 3. Gehaktvulling
 4. Brood
 5. Consistentie / beet
 6. Algehele smaak

De uitslag:

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO 2024:

 1.  Priscilla De Bakker uit Oud Gastel van het Markland College
 2.  Ramona Rijndorp uit Klundert van het Markland College
 3.  Evy Verhoeven uit Dinteloord van het Markland College

Het Lekkerste Brabantse Studenten Worstenbroodje MBO 2024:

 1. Jordy Vermunt uit Oudenbosch van Curio
 2. Mirjam Schild uit Hardinxveld-Giessendam van Curio
 3. Arne van Beek uit Wagenberg van Curio

Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2024:

 1. Margo van Hoof uit Diessen
 2. René van Dommelen uit Elshout
 3. Gerrit van Oorschot uit Best

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024 (professionals):

 1. Jürgen van Dongen van Bakkerij van Dongen uit Terheijden
 2. Eline Nagelkerke, Worstenbrood van Nagelkerke uit Oudenbosch
 3. Jeroen van Dongen van Bakkerij Leon van Dongen uit Wagenberg

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Curio, de Nederlandse Brood-en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.Afscheid:

Met gemengde gevoelens nemen we afscheid van onze gewaardeerde voorzitter Hans Elbers en bestuurslid Ton Poppelaars na meer dan 20 jaar toegewijde dienst. Hoewel ze ‘met pensioen’ gaan, blijven ze nauw betrokken als ambassadeurs van onze stichting. We zijn hen enorm dankbaar voor hun onschatbare bijdrage aan onze groei en bekendheid. Het stokje wordt nu overgedragen aan onze nieuwe bestuursleden Taco Wijbenga en onze nieuwe voorzitter Danny Jansen. Ze staan klaar om Leo van Gerven, Maickel de Pon en Angelique Jacobs te gaan ondersteunen en versterken in hun rol binnen het bestuur. Hans en Ton, bedankt voor alles en tot snel!”