Cultureel erfgoed
Het Brabants worstenbroodje bestaat uit een rolletje gekruid gehakt, omwikkeld met wit brooddeeg. Het wordt gegeten bij speciale gelegenheden, zoals de kerstnacht. Onderdeel van de traditie is ook de manier waarop het worstenbroodje gegeten wordt: het gezellige samenzijn met vrienden of familie. Het worstenbroodje is een begrip in Brabant en verbonden met de identiteit. Elke slager heeft zijn eigen recept om het gehakt te kruiden en elke bakker bakt het broodje op zijn eigen manier. Naast de professionele worstenbroodje bakkers zijn er ook veel thuisbakkers. Samen met kinderen en/of kleinkinderen worstenbroodjes bakken, draagt bij aan het familiegevoel. Er worden jaarlijks zo’n vijfentwintig miljoen worstenbroodjes geconsumeerd, dus de traditie is nog springlevend.
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het was in ieder geval in het begin van de twintigste eeuw bekend als lekkernij als de mensen terugkwamen van de kerk met kerstmis. Vroeger bestond het vlees vooral uit restafval van onder meer de thuisslacht.
Het worstenbroodje werd vooral gegeten bij speciale gelegenheden, zoals na de nachtmis met Kerstmis, met teeravonden van verenigingen (wanneer de inhoud van de kwartjespot verteerd werd), tijdens carnaval en tijdens de kermis. Betrekkelijk nieuw is het eten van worstenbroodjes tijdens festivals. Tegenwoordig worden ze het hele jaar door gegeten, maar de pieken in de consumptie liggen nog steeds tijdens carnaval en andere feesten.
De vulling bestaat nu meestal uit mager varkensgehakt. De worstenbroodjes zijn nu op veel meer plekken te koop, zelfs in de supermarkt. Er zijn ook diverse varianten te koop, hoewel er mensen zijn die dat geen echte worstenbroodjes vinden. Om de traditie door te geven en vooral om de jeugd kennis te laten maken met de cultuur rondom het (bakken en consumeren) van de worstenbroodjes, wordt sinds 1995 de wedstrijd ‘Wie maakt het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje?’ georganiseerd. Bij de wedstrijd gaat het om het bakken van Brabantse worstenbroodjes volgens traditioneel recept, met de hand gemaakt. Een ander doel van de wedstrijd is om de kwaliteit te blijven verbeteren. De wedstrijd kent meerdere categorieën: professionele bakkers, slagers & koks, thuisbakkers en studenten.